Σχετικά με εμάς

Το Βιβλιοπωλείο ΗΛΙΟΣ – Εκδόσεις ΗΒΗ, έρχεται στο διαδίκτυο με ιστορία και εμπειρία 50 και πλέον χρόνων. Ο δημιουργός και εμπνευστής του βιβλιοπωλείου ΗΛΙΟΣ, Αθανάσιος Αγιώτης αφού εργάστηκε κοντά σε βιβλιοπώλες και τυπογράφους από πολύ μικρή ηλικία (1956), το 1970 δημιούργησε τον δικό του χώρο για να στεγάσει τις ανησυχίες του.

Ο πρώτος ΗΛΙΟΣ «έφεξε» στην Κ. Καρτάλη 120 (πρώην βιβλιοδετείο Χρυσόστομου Τσιγλιφή) και 2 χρόνια μετά μετακόμισε στην Δημητριάδος 122 – Κ. Καρτάλη, εκεί γεννήθηκε μια στέγη γραμμάτων. Συγγραφείς, καθηγητές, φοιτητές, μαθητές, άνθρωποι των γραμμάτων δίνουν το παρόν στην καθιερωμένη Σαββατιάτικη συνάντηση για συζητήσεις και ανταλλαγές απόψεων. Είναι το πρώτο βιβλιοπωλείο όπου συγκεντρώνει τις «αναλύσεις», τα σημερινά σχολικά βοηθήματα. Καθηγητές βοηθούν τους μαθητές να διαλέξουν τα βιβλία που θα τους βοηθήσουν να γίνουν καλύτεροι αλλά και για την επιτυχία τους στο πανεπιστήμιο. Βιβλιοπωλείο, τυπογραφείο και βιβλιοδετείο εξυπηρετεί τις ανάγκες των σχολείων αλλά και των βιομηχανιών που υπήρχαν στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου και του Πηλίου.

Το 1982 ο ΗΛΙΟΣ «θα φέξει» και στη Νέα Ιωνία – Βόλου. Ένα μεγάλο συνοικιακό κατάστημα το οποίο φέρνει για τους πελάτες του εκτός από βιβλία λογοτεχνικά, ξενόγλωσσα και βοηθήματα, μια τεράστια ποικιλία σε σχολικά είδη, αλλά και παιχνίδια εκείνης της εποχής από Βibibo και G.I.Joe καθώς και αθλητικά παπούτσια και φόρμες Zita Hellas, Converse και άλλα πολλά. Όλα αυτά τα χρόνια, παράλληλα υπήρχε και το τυπογραφείο με εκτυπώσεις διαφημιστικών εντύπων, αφισών, προσκλήσεων και βιβλίων. Μέσα σε αυτό το βιβλιοπωλείο μεγάλωσε ο Χρήστος Αγιώτης που συνεχίζει και σήμερα την παράδοση με αγάπη και μεράκι για το βιβλίο.

Γι’ αυτό και το 2001 ξαναέφερε το ΗΛΙΟΣ στο κέντρο του Βόλου (Ηπείρου 8 – Ιάσονος) και κάποια χρόνια μετά (2008) στον ίδιο χώρο έφτιαξε τον εκδοτικό οίκο ΗΒΗ που προτιμά κυρίως την Λαογραφία και την Τοπική Ιστορία, ακολουθώντας πιστά τα «χνάρια» του πατέρα του.

To 2023 το βιβλιοπωλείο – εκδοτικός οίκος μεταφέρθηκε στην οδό Π. Μελά 25β & Ερμού, σε ένα μεγάλο χώρο 140 τ.μ. με αίθουσα εκδηλώσεων για τους φίλους του βιβλίου. Εμπλουτίζοντας παράλληλα τις βιβλιοθήκες του καταστήματος με ακόμη περισσότερα βιβλία.

Σήμερα μέσα από τον εκδοτικό οίκο ΗΒΗ ο μικρότερος (Χρ. Αγιώτης) από τους τρεις «κληρονόμους» του αρχικού ΗΛΙΟΣ προσφέρει στους φίλους του βιβλίου Φωτοαναστατικές και Αναστατικές τοπικές εκδόσεις, βιβλία Τοπικής Ιστορίας, Λαογραφίας και Αυτοεκδόσεις ντόπιων συγγραφέων. Στα ράφια του βιβλιοπωλείου ΗΛΙΟΣ διαθέτει μεγάλη γκάμα βιβλίων βολιωτών συγγραφέων, ενώ παράλληλα είναι και ένας από τους τελευταίους τεχνίτες κλασικής βιβλιοδεσίας.